Ängelholm är av gammal hävd en trygg kommun. Händelserna över julen och mellandagarna, vilka kulminerade i bland annat minskade öppettider för biblioteket, visar dock hur bräcklig känslan av trygghet är. För även om Ängelholms kommun fortsatt är en säker kommun börjar fler känna sig otrygga och ifrågasätter om huruvida det är lämpligt att röra sig ute i Ängelholm på kvällarna.
Så kan vi inte ha det. Ängelholm är en trygg kommun och ska fortsatt vara det. Vuxenvärlden behöver därför agera tidigt och tydligt för att sätta gränser och markera vad som är okej och vad som inte tolereras.
Det är dock viktigt att konstatera att ansvaret för att hantera den uppkomna situationen inte enkom åligger kommunen. Ansvaret för den enskildes handlingar ligger främst hos just den enskilde och i förlängningen dennes föräldrar. Polisen ska beivra brott i de fall sådana sker och kommunen kan genom olika sociala insatser motverka oro. Även olika former av fritidsaktiviteter kan spela roll.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till kommunstyrelsens ordförande Lars Nyander (S):
1. Vilka händelser ledde fram till åtgärderna 28 december vilka bland annat innebar minskade öppettider för biblioteket under mellandagarna?
2. Jag har hört rykten om att personal på biblioteket vid otrygghet uppmanats att inte kontakta väktare på grund av de höga kostnaderna. Stämmer detta? Om ja, hur ser du på detta?
3. Vilka åtgärder har sats in och kommer sättas in för att stävja den nämnda problematiken?
4. På vilket sätt har kommunens fältare agerat före och under den uppkomna situationen?
5. Hur motiverar du att kommunens centrala ungdomsgård MK Huset varit stängd under flertalet av dagarna under julhelgen och mellandagarna?
Ängelholm 2017-01-04
Robin Holmberg (M)