Den 30 november 2015, det vill säga för över ett år sedan, antog kommunfullmäktige den tillfälliga strandberedningens slutrapport. I rapporten fastslogs åtta konkreta punkter vilka föreslogs vidtas omgående, bland annat att fortsätta den ansökningsprocess om strandfodring som det redan då arbetades med.
Utöver dessa punkter hade beredningen även förslag om kompletterande åtgärder till strandfodring:
A. Anläggning av vågbrytare parallellt med strandlinjen från Klitterhus till Natura 2000-området vid Råbocka. Utformning, placering och dimensionering av vågbrytare bör förhålla sig till vetenskaplig grund och beprövad erfarenheten. Beredningen rekommenderar att flera av varandra oberoende experter anlitas.
Anläggning av vågbrytare ska utredas som ett komplement och/eller alternativ till strandfodring.
B. Invallning av stadsdelen Havsbaden för att skydda bebyggelse och infrastruktur som en sista utpost. Utformning, placering och dimensionering av invallning bör förhålla sig till vetenskaplig grund och beprövad erfarenheten. Beredningen rekommenderar att flera av varandra oberoende experter anlitas.
Invallning av stadsdelen Havsbaden ska utredas som ett komplement och/eller alternativ till strandfodring.
När man läser beredningens rapport är det tydligt att beredningen ansåg att dessa åtgärder mycket väl kunde vara såväl alternativ som komplement till strandfodring och den ansökan därom som sedan dess sänts in.
Ändå är det uppenbart att dessa åtgärdsförslag därefter blivit styvmoderligt behandlade av såväl majoriteten som av tjänstemannaorganisationen. I planen för slutrapportens genomförande finns utredning av förslag A och B med under andra kvartalet 2017, men enbart som gulmarkerat, vilket innebär eventuellt genomförande. Kostanden för att utreda de två alternativen antas totalt uppgår till drygt en halv miljon.
Varför är då detta viktigt? Under mellandagarna drabbades Ängelholms kustremsa åter igen av skador, denna gång efter stormen Urds framfart. Ängelholms kommun har ansökt om strandfodring, en process som kan antas ta 5-10 år. Under tiden är det rimligt att tro att Ängelholm kommer att drabbas av fler stormar med liknande effekter.
Om inte fler alternativ utreds finns risken att kommunen ”lagt alla ägg i en korg” om tillstånd till strandfodring inte medges. Samtidigt är det alltså högt oklart om de kompletterande/alternativa åtgärderna kommer utredas. Vad gör vi då?
I M, C, KD och MP:s gemensamma budgetförslag fanns ett uppdrag om att påbörja utredningen av vågbrytare och invallning. Detta röstades tyvärr ner av kommunfullmäktige. Jag kan därför konstatera att nu, två år efter strandberedningens tillsättande, vet vi fortfarande inte om komplementåtgärderna går att genomföra, om de löser problemen eller vad de kostar?
Enligt min mening är det bättre att veta om saker går att genomföra eller ej, därför bör utredningarna påbörjas omgående.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till kommunstyrelsens ordförande Lars Nyander (S):
1. Kommer utredningarna av komplementförslagen A och B, dvs. vågbrytare och invallning att genomföras under 2017?
2. Om ja, kommer du ta initiativ till att finansiera och tidigarelägga dessa utredningar?
Ängelholm 2017-01-04
Robin Holmberg (M)
oppositionsråd