Under 2014 påbörjades SandLife i naturreservatet Ängelholms strandskog. Syftet med projektet sägs vara att restaurera stranden genom att ta bort tall och vresrosor för ”ett mer öppet och levande strandlandskap”.
Efter att vresrosorna grävts bort är det tänkt att sanddynsväxter ska etablera sig och skapa en mångfald av strandväxtlighet. I grunden låter detta naturligtvis bra, men resultatet ser allt annat än trevligt ut. Den tidigare lummiga miljön är nu ersatt med öppen sand vilket ger ett kargt intryck.
Vid ett besök på platsen tidigare i våras kunde jag konstatera att det än så länge inte tycks ha etablerats så många nya växter i de frilagda ytorna. Snarare tycks stranden väldigt drabbad av vinterns storm vilket gör sanden packad och hård. På vissa ställen tycks även sanddynerna ha skadats till den grad att vattnet vid en kommande storm riskerar att flöda ner i skogen vid Sibiriens parkeringsplats.
Det senare vore av självklara skäl en katastrof för området som är ett uppskattat rekreationsområde för många ängelholmare.
Länsstyrelsen i Skåne län ansvarar för SandLife-projektets genomförande. Dock anser jag att Ängelholms kommun bör följa projektets utveckling och även ställa krav på länsstyrelsen att vidta nödvändiga åtgärder för att skydda rekreationsområdet i Sibirien.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till kommunstyrelsens ordförande Lars Nyander (S):
1. Förekommer dialog mellan Ängelholms kommun och länsstyrelsen i Skåne län/Stiftelsen Skånska landskap om SandLife-projektets status?
2. Vad är Ängelholms kommuns bild av statusen för projektet?
3. Har Ängelholms kommun framfört krav på åtgärder för att skydda Sibirien-området mot kommande stormar?
4. Om nej, kommer Ängelholms kommun att göra det framöver?
Ängelholm 2016-04-18
Robin Holmberg
oppositionsråd