Den 2 maj är det ett år sedan en majoritet i riksdagen beslutade om att säga ja till gårdsförsäljning av öl och vin. Gårdsförsäljning är en fråga som tröskats i årtionden i det politiska systemet. Nu finns äntligen ett riksdagsbeslut och det är dags för regeringen att agera.
Ur företagar- och tillväxtperspektiv är frågan om gårdsförsäljning ganska odramatisk. Det är, med några få undantag, småföretag och småföretagare som driver vingårdar och bryggerier. Gårdsförsäljning handlar om att få sälja sina egna produkter, i form av öl och vin, i en butik som ligger i anslutning till produktionsstället och/eller gården där råvaran skördas.
I Sverige finns det runt 400 bryggerier och cirka 80 registrerade vingårdar. Av dessa finns cirka 60 bryggerier och 35 vingårdar i Skåne och de skulle ha stora möjligheter att växa ytterligare den dagen gårdsförsäljning införs. Gårdsförsäljning skulle innebära mer tillväxt, stärkt besöksnäring, mer levande landsbygd och möjlighet att konkurrera med andra länder som besöksdestination.
I och kring Ängelholm och nordvästra Skåne finns flera lokala, småskaliga producenter av öl och vin, exempelvis Skelderwikens brygghus och Vejby vingård, som skulle kunna dra nytta av fördelarna med att få sälja sina egna produkter i anslutning till produktionsstället. Gårdsförsäljning kan utgöra ytterligare en viktig pusselbit för att höja attraktionskraften i Ängelholms kommun och hela nordvästra Skåne. Det kan bidra till fler hotellnätter och fler besök på lokala restauranger. Eller varför inte gårdsförsäljning, hotell och restaurang på ett och samma ställe.
Intresset för mat och dryck har ökat i Sverige under en längre period. Det finns också ett genuint intresse för närproducerad mat och dryck. Nationellt har en Livsmedelsstrategi antagits med rubriken ”För jobb och hållbar tillväxt i hela landet”. Visionen för 2030 är att livsmedelskedjan ska vara globalt konkurrenskraftig, innovativ, hållbar och attraktiv att verka inom. Att tillåta gårdsförsäljning är att bejaka intresset både för mat och dryck samt går helt i linje med livsmedelsstrategins mål och vision om fler jobb och hållbar tillväxt.
Nu har det gått ett år sedan riksdagens beslut. Branschen är redo och nu krävs politisk verkstad och verkställande av beslutet att införa gårdsförsäljning. Enligt januariöverenskommelsen ska en utredning tillsättas först år 2020, det tycker vi är imponerande långsamt.
Vi anser att en utredning om hur gårdsförsäljning ska införas borde tillsättas omgående med målsättning om införande från våren 2020. Ju snabbare regelverket kommer på plats ju snabbare kan öl- och vinproducenter utveckla sina verksamheter och skapa fler jobb. I Skåne hade 35 vingårdar och 60 bryggerier kunnat satsa långsiktigt på sin verksamhet. För Ängelholms kommun och dess omnejd hade det inneburit än fler besöksanledningar och växande företag. Vad väntar regeringen på?
Ulrika Heindorff (M), riksdagsledamot
Hans Wallmark (M), riksdagsledamot
Anna Jähnke (M), regionråd
Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande Ängelholms kommun
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.